Het nieuwe Zandlaken... hoe en wat?!

Een blog over het productieproces van het nieuwe Zandlaken...

Auteur: Leslie / Gepubliceerd: 25-02-2020

We kennen natuurlijk allemaal het Zandlaken waarmee we in 2019 naar de camping, het strand, of misschien lekker mee naar het Vondelpark gingen. Maar… het nieuwe verbeterde Zandlaken is op komst, en wat is er nu eigenlijk allemaal verbeterd en aangevuld?

Het Zandlaken ziet en oogt eigenlijk heel erg ‘simpel’. Maar dat is het helemaal niet.

Daarom, om jullie een duidelijk beeld te geven van wat er allemaal veranderd is, en hoe het proces er eigenlijk tot aan jouw voordeur uit ziet, wil ik jullie meenemen naar onze trip die wij vorig jaar naar China hebben gemaakt. Hier kregen wij een rondleiding door de fabriek waar onze Zandlakens worden gemaakt.

Stap 1...

 Ik wil jullie even helemaal mee terug nemen naar het beginproces.

Op deze foto zie je het ruige materiaal: HDPE, oftewel: hogedichtheidpolyetheen. Dit kunststof materiaal is een materiaal dat eigenlijk bijna voor alles wordt gebruikt. Zoals je ziet zit er rechts een soort stofzuigerslang, die het kunststof materiaal naar stap 2 brengt.

'Hogedichtheidpolyetheen, oftewel: HDPE'

Stap 2 en 3...

De machine die je hieronder ziet smelt het ruige, HDPE-materiaal en brengt dit naar de volgende machine op de volgende foto.

Op de foto erna wordt het dunne gesmolten materiaal door deze machine gewalst en verandert zo in ultradun HDPE.

 

Stap 4...

In dit proces wordt het gewalste HDPE gesneden in hele dunne draadjes.

Zoals je kunt zien op de eerste foto, werkt de machine zo snel dat het bijna onmogelijk was om er een goede foto van te maken. Maar zoals we in de tweede en derde foto kunnen zien, is het gewalste materiaal uiteindelijk dunner dan spaghetti.

Stap 5...

Nadat het HDPE in de gewenste dikte is gesneden, worden de draden in de kleur van jouw laken geschilderd - namelijk zandkleur, blauw of groen - en opgerold.

Stap 6...

In de video hieronder zie je hoe de draden richting de machine gaan die het in een soort net weven. Er worden wel 600 opgerolde draden gebruikt voor iedere meter aan Zandlaken.

Zoals je aan het einde van het filmpje ziet, is jouw Zandlaken al bijna klaar voor vertrek. Maar hoe komt het nou dat deze speciale lakens geen zand vasthouden en anderen wel?

Het dunne HDPE-draad wordt zo gewoven dat het qua openingen schuin over elkaar ligt. Zo valt het zand en soortgelijke stoffen gemakkelijk door de bovenste laag heen, en vervolgens ook door de onderste laag, maar kan het onmogelijk weer naar boven komen.

Dit, in combinatie met de wet van zwaartekracht, is de basis van de werking van het Zandlaken.

 

Stap 7...

Nadat de lakens in elkaar zijn gewoven, word het aan 4 kanten gestikt met grijs draad. Hierna word het logo op jouw Zandlaken gedrukt en in de op maat gemaakte tas gestopt.

De Zandlakens gaan met de vrachtwagen naar het schip waarna deze naar Nederland vaart. Aangekomen in Nederland brengt een vrachtwagen de Zandlakens naar ons verzend magazijn in Nederland.  

 

 

Et voila, jij kunt lekker genieten op het strand, in het park of op de camping zonder enig zand op jouw handdoek, of waar dan ook.


Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat wij ze plaatsen.