De 25 mooiste stranden van Nederland

25 stranden roepen je Zandlaken.

Met de wind in je haren herfststormen trotseren, strakblauwe winterluchten, witte schuimkoppen, lekker uitwaaien, mooie wandelingen en natuurlijk de perfecte plek om te zonnen, te sporten en te relaxen. Heerlijk! Dat zijn de Nederlandse stranden ten voeten uit.

We zijn voor je op zoek gegaan naar de mooiste zandstranden aan onze immense kustlijn. Nederland heeft namelijk meer dan 350 kilometer aan Noordzeekust! Hoe kun je dan de beste stranden vinden? Kijken we dan naar populariteit, dan denken we al snel aan Bloemendaal, Zandvoort of Scheveningen. Kijken we naar de aloude traditionele stranden, dan denk je al snel aan stranden bij Bakkum, Burgh-Haamstede of Renesse. En laten we als regelrechte eiland hopper de stranden op de Waddeneilanden niet vergeten!

Let’s go to the beach!

Daarom is het de hoogste tijd om een lijstje van de allermooiste stranden van Nederland te maken. We geven je onze top 25 van de mooiste stranden van Nederland.

1. Parnassia Bloemendaal | Noord-Holland

Parnassia bestaat dit jaar 50 jaar en is een uniek strand- en duinpaviljoen, gelegen in het Nationaal Park De Kennemerduinen en omgeven door slechts zee, strand, duinen en lucht

Het strand is een stuk minder druk dan bij het Strand van Bloemendaal. Als je toch meer reuring wilt, kun je gerust naar het strand van Bloemendaal wandelen. Hou je meer van de natuur? In het duingebied Nationaal Park Zuid-Kennemerland kom je zelfs Schotse Hooglanders tegen! Beleef een avontuur en maak een wandeling of stap op de fiets voor een langere tocht van.

Tips: Slaap in Bloemendal aan zee in het Poort Beach Hotel. Leuk strandpaviljoen: Parnassia en Woodstock ’69 Legio beachclubs in Bloemendaal

2. Petten & Sint-Maartenszee | Noord-Holland

We gaan hier kijken wat er achter de duinen ligt: velden vol tulpen! Bezoek dit strand tussen half maart en eind mei en je zult niet teleurgesteld worden door de bloemenzee. Oudhollandse schoonheid om het zo maar eens te zeggen. Maak ook een wandeling door het Korfwater. Dan om je het vakantiehuis dat ontworpen is door Architect Gerrit Rietveld. Een must-see!

Sint-Maartenszee is een van de schoonste stranden van Nederland. Dus hier kun je je gerust lekker op het zand plaveien en tot rust komen, helemaal geweldig.

Tips: Boek een glamping en slaap in een safaritent in Petten. Leuk strandpaviljoen: Zee en Zo of ga naar New Zuid in Sint-Maartenszee.

3. Egmond aan Zee | Noord-Holland

We gaan hier kijken wat er achter de duinen ligt: velden vol tulpen! Bezoek dit strand tussen half maart en eind mei en je zult niet teleurgesteld worden door de bloemenzee. Oudhollandse schoonheid om het zo maar eens te zeggen. Maak ook een wandeling door het Korfwater. Dan om je het vakantiehuis dat ontworpen is door Architect Gerrit Rietveld. Een must-see!

Sint-Maartenszee is een van de schoonste stranden van Nederland. Dus hier kun je je gerust lekker op het zand plaveien en tot rust komen, helemaal geweldig.

Tips: Boek een glamping en slaap in een safaritent in Petten. Leuk strandpaviljoen: Zee en Zo of ga naar New Zuid in Sint-Maartenszee.

4. Zandvoort | Noord-Holland

Zandvoort is een van de hipste stranden van Nederland. Op het brede, uitgestrekte strand vind je het ene na het andere strandpaviljoen. Druk, druk druk. Zo kun je het strand van Zandvoort in de zomer het best typeren. Er is dus heel veel euring en als ja daar van houdt, kom je hier tot je recht!

Tips: Een van de mooiste is sowieso Hippy Fish, waar je je gevoelsmatig bijna in Bali of Ibiza waant. Maar ook Bernie’s Beachclub, waar je zelfs twee zwembaden vindt, is onwijs tof en de ideale spot om te chillen. Nachtje slapen in Zandvoort? Dan moet je echt boeken bij Suite-Suite Zandvoort, dat is zo mooi ingericht!

5. Wijk aan Zee | Noord-Holland

Wil je graag surfen? En lekker actief bezig zijn op het strand? Wijk aan Zee is “the-pace-to-be” als je van surfen houdt. De surf girls en dudes kun je mooi vanaf je plek op het strand volgen op de golven van de zee. Op het strand vind je allerlei pittoreske strandhuisjes. Een oer-Hollands uitzicht! Sommige van deze strandhutje zijn te huren als je er snel bij bent.

Tips: Je kunt surflessen bijvoorbeeld bij Ozlines Surf volgen. Leuke strandtent bij Wijk aan Zee: Aloha Beach, Strandpaviljoen de Kust of de Sunseabar

6. Schoorl | Noord-Holland

Het pittoreske Schoorl is populair vanwege de mooie natuur, de rust en ruimte. Zelfs op zonnige zomerdagen heerst op het strand “Schoorl aan Zee” nog een relatieve rust. Dit strand kun je alleen te voet of per fiets bereiken via een prachtige wandeling door de duinen. In het centrum van Schoorl vind je de bekende klimduin, de perfecte uitdaging voor je kids!

Tip: Dutchen Villapark Mooi Schoorl heeft luxe vakantiehuizen waar je zelfs villa's met jacuzzi kunt boeken. 

7. Callantsoog | Noord-Holland

Het strand van Callantsoog is volgend kenners het mooiste strand van Nederland. Op het 3,5 kilometer lange strand kun je heel goed zeehonden potten. In Callantsoog is het prima zonnen, zwemmen en zandkastelen bouwen. Daarna ga je het gezellige dorp in.

Tip: Qurios Callantsoog heeft mooie cottages op 500 meter vanaf het strand.

8. Bergen aan Zee | Noord-Holland

Strand Bergen

Bergen is sinds mensenheugenis een kunstenaarsdorp. Het strand en de prachtige duinen zijn vaker vastgelegd op het canvas en deze beelden zijn de gehele wereld over gegaan. Als je over het strand wandelt kom je verschillende strandpaviljoens tegen waar je even tot rust kunt komen. Voor nog meer avontuur kun je Mountainbiken op het strand, dat is hier gewoon toegestaan!

Tip: Verblijf bij Landal Berger Duinen, daar kun je prima overnachten en een mooie strandvakantie houden.

9. Julianadorp | Noord-Holland

De witte vuurtoren “de Groote Kaap” markeert Het langgerekte strand van Julianadorp. Het strand staat bekend als een van de schoonste van Nederland. Op het strand zie je de pittoreske strandhuisjes staan. Een typisch Nederlands tafereel.

Tip: Bezoek eens de unieke Strandhuisjes in Julianadorp. Een aanrader!

10. Domburg | Zeeland

Van oudsher is het strand bij Domburg beroemd. Niet alleen is het strand bekend bij strandgasten en toeristen van heide en verre, maar ook bij een grote schare aan kunstschilders die op het befaamde Zeeuwse zonlicht afkomen. Voor strandgasten wordt Domburg gezien als een van de twee officiële ‘Heilzame badplaatsen’ van ons land.

Het strand bij Domburg kun je scheiden in het Westerstrand en rustigere Oosterstrand, waar vooral op winderige dagen het zeewater druk bezocht is door vele Kitesurfers die de mooiste taferelen op het water uithalen: genieten dus!

Aan het strand vind je de allerschattigste strandhuisjes, variërend van ouderwetse, in pastelkleuren, geverfde strandhutten tot superluxe moderne beachhuts. Ondanks dat het strand volstaat met deze huisjes, ondervind je daar geen hinder van op het hele brede en langgerekte strand. Mede daarom en het mooie zonlicht is dit strand een van de meest pittoreske en fotogenieke stranden van Nederland.

Tips: Overnacht in een strandhuisje in Domburg. Zoek je een leuke strandtent om even pauze te nemen? Ga dan naar Strandpaviljoen de Oase! Verblijftip: Roompot Hof Domburg — kindvriendelijk park (mét subtropisch zwemparadijs) vlak achter de duinen.

11. Vlissingen | Zeeland

Strand Vlissingen

Heb je niet alleen zin in zon, zee en strand, maar vind je het ook gezellig om een beetje van een bruisend stadsleven te genieten? Dan is het stadsstrand bij Vlissingen een goede plek om naartoe te gaan! Vanaf de stad loop je via De Boulevard zo het Badstrand op en heb je zin in een fikse wandeling dan biedt het uitgestrekte strand genoeg uitkomsten!

Naast Badstrand is ook het Nollestrand bij Vlissingen erg populair en daarnaast kun je ook nog genieten van een derde strand: Westduin. Daar is het een stuk rustiger is en je vindt hier ook geen strandpaviljoenen. Bij het Nollestrand kun je zelfs op het strand slapen bij een van de strandhuisjes!

Tips: Overnachten op het strand? Dan moet je een Beach House boeken voor 4 tot 6 personen! Leuk strandpaviljoen: Panta Rhei.

12. Zoutelande | Zeeland

Zoutelande is het meest bezongen strand van Nederland. Het nummer Zoutelande! van BLØF verraad al veel over het strand en zij overdreven niet: Zoutelande is echt ontzettend leuk!

Het strand ligt tussen Westkapelle en Vlissingen, op niet al te grote afstand van Domburg. Omdat het strand op het zuiden ligt, heeft Het strand meer zonuren heeft dan de rest van Zeeland. Vanaf het brede zand en de omliggende hoge duinen heb je een prachtig zeezicht.

Je kan hier goed over het strand wandelen en door de mooie duinen lopen. Direct achter de duinen ligt de gezellige kleine dorpskern van Zoutelande.

Tips: Overnacht in het bijzondere Duinhotel Tien Torens dat compleet lijkt op te gaan in de natuur. Verblijf op het vakantiepark De Meerpaal, een mooi park gelegen direct achter de duinen van Zoutelande.

13. Burgh-Haamstede en Renesse | Zeeland

Renesse is bij feestvierende jongeren de bekendste plaats in Zeeland. Het unieke aan de stranden die je rondom Burgh-Haamstede vindt, is het natuurgebied “de Voorgronden” waar je doorheen fietst of wandelt om het strand te bereiken. Je ziet er zelfs wilde paarden en bruine pony’s!

Tip: Je struikelt hier ook over de vele campings. Dus wie van kamperen houdt zit hier ook aan het juiste adres!

14. Scheveningen & Kijkduin | Zeeland

Het Scheveningse strand, het internationaal meest bekende strand van Nederland en geliefd bij velen. De aanblik van de boulevard, de gerenoveerde pier waar je de lekkere kibbeling van Simones koopt, de kleinschalige eettentjes en het schitterende Kurhaus maken het plaatje compleet. Het strand is langgerekt en nodigt je uit voor een lange strandwandeling.

Ga in september naar het strand als je de massa wit vermijden terwijl de strandpaviljoens aan het zwarte pad nog open zijn. Voor rust in de zomer bezoek je het Zuiderstrand, ook wel bekend als het stille strand. Een prachtig strand tussen Scheveningen en Kijkduin.

Tips: Relaxen in een trendy strandtent? Schuif dan aan bij de Barbarossa Beach Club in Scheveningen. Overnacht in Hotel Andante aan Zee of verblijf op Roompot Vakantiepark Kijkduin met prachtige Haagse strandhuisjes!

15. Cadzand-Bad | Zeeland

Cadzand is e meest zuidelijke badplaats van Nederland met 10 kilometer aan strand en een prachtige wandelpromenade. Het strand grenst aan natuurgebied “het Zwin” Naast een strandwandeling kun je ook een mooie natuurwandeling maken. Op het strand van Cadzand-Bad vind je fossielen zoals haaien- en roggetanden. Deze vind je in de Zwingeul.

Tip: Roompot Beach Resort Nieuwvliet-Bad biedt je Beach Lodges en een subtropisch zwembad!

16. Westenschouwen | Zeeland

Schouwen-Duiveland staat om de prachtige Zeeuwse zandstranden die omringd zijn door mooie en uitgestrekte duingebieden zoals Haamstede en Westenschouwen. Je ervaart hier de mooie combinatie van bos en strand.

Bij de allerlaatste strandopgang vanaf de Punt van Westenschouwen vind je de heel toffe strandtent “Sand & Peper”. Hiervandaan heb je een prachtig uitzicht op het eiland Neeltje Jans en de bijbehorende Deltawerken.

Tip: Overnachten in Haamstede is gemakkelijk: Je kunt kiezen uit één van de drie parken van Landal GreenParks.

17. Terschelling | Waddeneilanden

Denk je aan eindeloze uitgestrekte stranden, dan denk je aan Terschelling. Bezoek het Oosterend, Hoorn, Formerum, strand West aan Zee, Paal 8 of het Groene Strand. Het eiland is omgeven door bijzondere stranden waar je zelfs over kunt fietsen!

Tips: Heartbreak Hotel strandpaviljoen met Amerikaanse accenten, waar je gerust in stijl een milkshake en (vega) cheeseburger kunt bestellen. Paviljoen West aan Zee is ook zo’n echte aanrader.

18. Texel | Waddeneilanden

Op Texel, het Ibiza van het noorden, hebben de stranden hebben geen naam, maar een paalnummer met eigen karakteristieken. Het strand bij Paal 12 is breed en rustig strand en bij Paal 19 en 20 vind je de beste stranden voor een strandwandeling. Voor de mooiste stranden ga je naar Paal 9, Paal 12 of Paal 33. Paal 33 is ook de favoriet van vele strandgangers. Het strand bied je een prachtig uitzicht op Vlieland en direct achter je zie je de vuurtoren.

Tips: Bezoek de bekende vuurtoren en strandtent Strand Noord. Een unieke nachtelijke ervaring krijg je als je vernacht in een “Yurt”. Je gaat dan wel aan de slag, want je gaat dan zelf je hout hakken, de tent opwarmen en je slaapt met z’n allen in de tent (de Yurt). Een wat luxer verblijf kun je boeken bij Landal Sluftervallei, gelegen aan het strand, met zicht op de vuurtoren en het mooie natuurgebied De Slufter.

19. Vlieland – De Vliehors | Waddeneilanden

Strand Vlieland

Vlieland staat bekend om haar schone stranden en het feit dat het eiland nagenoeg autovrij is. Hierdoor krijg je een unieke stilte-ervaring en kom je geheel tot rust. Versnaperingen haal je bij het strandpaviljoen en voor de kleintjes bezoek je het pittoreske snoepwinkeltje in de Dorpstraat.

Wil je echt wat beleven? Dan ga je naar de Vliehors, ook wel de Sahara van het Noorden genoemd. Het is namelijk met 24 vierkante kilometer de grootste zandplaat van Europa. Maak hier ook gebruik van de Vliehors Express. Dat is een treintje wat je rondleidt over de zandplaat. Je maakt dan kennis met het Drenkelingenhuisje. Dis was vroeger een huisje voor gestrande schipbreukelingen, maar nu is het een juttersmuseum. De Vliehors is een militair oefenterrein en is alleen toegankelijk in het weekend als de rode vlag gestreken is.

Tips: Overnachten op Vlieland kun je doen bij Hotel Zeezicht Vlieland. Hou je van kamperen? Regel dan een safaritent aan zee. Ben je meer in voor een rustig appartement nabij het strand? Dan kun je bij Landal Vlieduyn mooie appartementen boeken.

20. Schiermonnikoog | Waddeneilanden

Het Oosterstrand op Schiermonnikoog is het breedste strand va Nederland en volgens ingewijden zelfs het breedste van Europa. Zo breed dat vanaf de duinen is de branding niet te zien is. Zeehonden kun je hier regelmatig spotten. Vanuit het bezoekerscentrum in het dorp loopt er een mooi wandelpad naar dit strand. Via de Eilander Balg Expres kun je ook naar het Oosterstrand gaan (de Balg Expres rijdt in de winter niet) als je geen zin hebt te voet te gaan.

Tip: Landal Vitamaris beschikt over prima appartementen op een kleine 1 km vanaf het strand.

21. Ameland - Strand Nes | Waddeneilanden

Eén van de stranden op de Wadden waar je echt geweest moet zijn geweest is het strand bij Nes op Ameland. Dit is namelijk ook de perfecte plek om te strandjutten! Er is op het strand van alles te vinden: schelpen, zeesterren en unieke fossielen.

Geniet van de vogels, krabben, garnalen en ja hoor: kwallen! Een strand om de hele dag op door te brengen.

Tip: Roompot Vakantiepark Boomhiemke ligt direct in de duinen en heeft een overdekt zwembad.

22. Ouddorp | Zuid-Holland

Op het eiland Goeree-Overflakkee, op de grens van Zeeland en Zuid-Holland, ligt het gemoedelijke strand bij Ouddorp. Via diverse strandopgangen bezoek je in de zomer de gezellige strandpaviljoens. Op het kilometerslange zandstrand kun je uren wandelen en genieten van de surfers, kitesurfers en zeilers die in de branding allerlei capriolen uithalen. Kortom: je kunt hier genieten van het schone, fijne zandstrand van deze knusse badplaats!

Tips: Bezoek strandtent Natural High bij Ouddorp en geniet van de wind- en watersporters op zee. Wil je ook (beter) leren surfen? Schrijf je dan in bij Surfschool Surf Karavaan of Natural High Surfschool. Overnachten kun je bij Punt-West Hotel & Beachresort of als je van luxe houdt ga je naar Oasis Punt-West Beach Resort, het luxe resort direct aan het strand!

23. Noordwijk aan Zee | Zuid-Holland

Noordwijk ligt in de bollenstreek en wordt ook wel de bloemenbadplaats genoemd en wordt vanwege de bloemenzee door heel veel internationale toeristen bezocht. Het langgerekte strand meet maar liefst 13 kilometer. Noordwijk aan Zee heef al tientallen keren “de Blauwe Vlag” gekregen. Hét kwaliteitslabel voor veilige en schone stranden. Je vindt hier heel veel hippe strandpaviljoenen, dus een drankje of hapje ligt in het vooruitzicht.

Tips: Er zijn legio lokale maneges waar je een onvergetelijke rit te paard over het strand kunt maken. Strandtent Winter Lodge of Tulum Noordwijk zijn echte aanraders. Ga je overnachten in Noordwijk? Zoek dan eens naar vakantiehuisje Es Vedra. Voor meer grootschaliger verblijf kun je Roompot Duinresort Dunimar boeken.

24. Lemmer | Friesland

In het noorden van het land, met het zicht op de waddeneilanden, vinden we Lemmer Beach. Een prima strand om je goed te vermaken.

Tips: Bezoek strandtent Beachclub Lemmer, een van de betere plekken. Wil je graag op een bijzondere manier overnachten? Ga dan in de ronde wijnvatten slapen bij Hotel “de Vrouwe van Stavoren”.

25. Mirns | Friesland

Strand Mirns ligt aan het Ijsselmeer ligt en is een must voor kite surfers. Door de gunstige wind en weersomstandigheden tref je vaak perfecte condities aan om te gaan kiten. Zelfs voor vogelspotters is er veel te beleven in Vogelkijkhut Mokkebank.

Tip: Overnachten in Mirns doe je op camping “de Braamberg”.

Heading


Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat wij ze plaatsen.