Het belangrijkste, samengevat

 • Voor strand, camping of picknick
 • Blauw/groen of zand/zand
 • Diervriendelijk
 • UV-beschermd
 • Gemaakt van HDPE
 • Inclusief op maat gemaakte tas
 • Heavy-duty rings aan zijkanten

Bekend van:

Maar wat is het Zandlaken precies?

Het Zandlaken is niet alleen voor het strand.

Maar ook voor elders in het land.

Vragen over het laken

Wat heb ik nou precies aan het laken?

Het Zandlaken 2.0 geldt niet alleen een badlaken-vervanger. Zie het laken vooral als een allround strand-, camping- en picknick-hulpje.

Alles op het laken - inclusief jijzelf - is immers verzekerd van een zandvrij verblijf. Niet alleen zand, maar ook soortgelijke, kleine stoffen, vallen door het laken heen. Bovendien is het laken waterbestendig, waardoor nat zand dus niet aan het laken blijft plakken.

Vind je het dus toch lekkerder om jouw eigen badlaken over het Zandlaken te leggen, en daar op te liggen? Geen probleem. Ook jouw badlaken blijft dan zandvrij. Jouw badhanddoek ligt immers op een zandvrij oppervlakte van 180 bij 180 centimeter!

Blijft er toch wat zand aan jou plakken zodra je het laken betreedt? Schud of veeg dit dan even snel van je af, en het Zandlaken doet de rest. Blijven er steentjes of wat forsere korrels op het laken liggen? Schud dan een beetje met het Zandlaken, en ook deze achterblijvers verdwijnen voorgoed onder het laken.

Kortom: geen zand op jouw handdoek, in jouw tas, op of in jouw kleding, of zelfs maar op jouw slippers. En: het weken later terugvinden van zand in jouw tas is eindelijk verleden tijd. Denk daar maar ‘s aan...

Hoe zit het Zandlaken in elkaar, en hoe werkt het precies?

Zonder al te technisch te worden, willen wij toch even het materiaal van het vernieuwde laken noemen: hogedichtheidpolyetheen (afgekort: HDPE). Het is een soort kunststof materiaal dat start als witte korrels, vervolgens wordt versmolten tot plakken en dan door een machine tot draden wordt versneden.

Deze draden worden weer door een andere machine in oppervlaktes van 180 bij 180 centimeter gevlochten. De ruimtes ertussen zijn vakkundig bepaald - te groot zou ervoor zorgen dat het zand weer naar boven zou kunnen komen, en te klein zou als gevolg hebben dat het zand niet door het laken valt.

Het laken bestaat uit twee lagen. Deze lagen worden aan de randen gestikt middels de grijze randen. Maar de lagen liggen niet recht op elkaar, maar juist een paar millimeter schuin over elkaar. Zo dekt de ene laag iedere opening van het andere laag af.

En hier draait de werking van het Zandlaken om: de lagen staan los van elkaar, waardoor zand en andere stoffen eerst door de bovenste laag, en vervolgens door de onderste laag valt. Maar, van de onderkant vormt het laken eigenlijk een soort schild.

Immers: de twee lagen liggen schuin over elkaar, waardoor iedere mogelijke opening in de ene laag, door de andere laag wordt afgedekt. Dit, in combinatie met de wet van zwaartekracht, betekent dat zand en andere stoffen nooit meer naar boven kan komen.

Hoeveel mensen passen op het Zandlaken?

Het Zandlaken 2.0 is verkrijgbaar in de maat 180x180cm. Deze maat maakt 'm geschikt voor max. 2-3 personen. (Is natuurlijk grotendeels afhankelijk van hoe groot deze personen zijn.)

Is het laken een beetje makkelijk mee te nemen?

Het Zandlaken 2.0 is wat toegenomen in gewicht. Maar dit neemt alle voordelen met zich mee: beter materiaal, professioneler gestikt en een allround betere werking.

Toch is het nieuwe laken nóg makkelijker mee te nemen dan het oude laken. Hoe? Gedurende het productieproces van het nieuwe laken werd ons alsmaar meer duidelijk dat dit laken zowel in opgerolde grootte, als gewicht, minder ‘portable’ zou worden.

Hoe zorgen we er dan toch voor dat iedereen zijn of haar laken moeiteloos mee zou kunnen nemen naar het strand, de camping of picknick, of zelfs mee op reis, naar de vakantiebestemming?

Na maanden aan voorbereiding bracht dit ons tot de oplossing: een op maat gemaakte tas met trekkoord. Ieder laken wordt thuisbezorgd in z'n eigen tas. Met logo, en trekkoord, en al.

Voordat je het laken opvouwt en oprolt, schud je even snel de restjes zand van het laken af, en neem je ‘m gemakkelijk mee op je rug, dankzij het trekkoord. Direct merk je dat het gewicht van het laken hartstikke meevalt. Wel zo handig, en portable.

Kan ik het Zandlaken wassen?

Ja zeker! Je kunt 'm afspoelen met de tuinslang, hogedrukspuit en zelfs allesreinigers zoals AJAX of Dettol gebruiken. Het is ten zeerste af te raden om het laken in de wasmachine te stoppen. Dit vooral door de metalen heavy duty-ringen aan elke zijde van het laken.

Hoe werkt 'ie nou?!

Het Zandlaken is gemaakt van HDPE, oftewel: hogedichtheidpolyetheen. Een hele mond vol, maar het eindresultaat zijn twee hoge kwaliteit lagen, waaruit het Zandlaken bestaat.

Deze twee met detail geweven lagen liggen qua openingen schuin over elkaar heen. Waarom? Zo valt zand en soortgelijke stoffen gemakkelijk door de bovenste laag heen, en vervolgens ook door de onderste laag, maar kan het onmogelijk weer naar boven komen.

Hoe dan? Simpelweg een combinatie van het volgende:

 1. Vanaf de onderkant vormen de schuin over elkaar liggende lagen een zogenaamd schild.
 2. Zwaartekracht.

Voor op het strand...

De naam zegt het natuurlijk al: het Zandlaken is jouw hulp voor op het strand. Geen zandkorrel kan tegen het Zandlaken op.

Het Zandlaken 2.0 geldt niet alleen een badlaken-vervanger. Zie het laken vooral als een allround strand-, camping- en picknick-hulpje.

Alles op het laken - inclusief jijzelf - is immers verzekerd van een zandvrij verblijf. Niet alleen zand, maar ook soortgelijke, kleine stoffen, vallen door het laken heen. Bovendien is het laken waterbestendig, waardoor nat zand dus niet aan het laken blijft plakken, en het laken niet doorweekt raakt door water.

...maar ook de camping of picknick

Het nieuwe Zandlaken is op zo'n manier gemaakt dat 'ie niet alleen geschikt is voor op het strand.

De nieuwe versie is nu ook optimaal voor gebruik op de camping of een picknick. Zo hou jij jezelf, je tent, je camper of caravan, je kleding en spullen, volledig zand-, grit-, aarde- en gras-vrij.

Leg 'm bijvoorbeeld voor de ingang van je tent, camper of andere kampeer-verblijfplaats en hou je tijdelijke verblijf schoon. Je loopt eerst over het laken en al het zand, grit of aarde valt dus door het laken. Zo bespaar je nog eens schoonmaak uren ook.

Of neem 'm mee naar een picknick in de tuin of park. Zo blijf niet alleen jijzelf schoon, maar ook je eten en drinken.

Het laken van dichtbij

Van een afstandje is het moeilijk inschatten hoe het Zandlaken er van dichtbij uit ziet. Logisch: daarom laten we je hierbij even het laken van dichterbij zien.

Zoals te zien op de foto is het laken met veel detail geweven. Om de paar millimeter wordt het HDPE-draad opnieuw 'gevlochten', in totaal wel duizenden keren per laken. De ruimtes zijn vakkundig bepaald: te kleine ruimtes zouden ervoor zorgen dat zand en andere stoffen moeilijk door de lagen heen vallen, te grote ruimtes zouden er juist weer voor zorgen dat deze stoffen gemakkelijk naar boven kruipen.

Aan iedere hoek van het laken hebben wij een zogenoemde 'heavy duty-ring' bevestigd, zodat het laken nog beter geschikt is voor op hard zand, de camping en tijdens picknicks. Wel nog even zelf haringen meenemen, uiteraard.

Een speciale tas

Op vakantie of een dagje, weekendje, of weekje weg, ben je constant on-the-go. Dan is het wel zo handig om jouw Zandlaken makkelijk met je mee te nemen.

Daarom wordt jouw Zandlaken in een op maat gemaakte tas naar jou verstuurd. Met Zandlaken-logo en al.

Of het nou naar het strand, de camping of een picknick is: je hoort jouw Zandlaken moeiteloos met je mee te kunnen nemen, en moeiteloos op te kunnen bergen.

Zie daar, de Zandlaken-tas. Gemaakt van hoge kwaliteit polyester, inclusief trekkoord. Ziet er nog 's stoer uit ook!

In mei 2019 - maar een maand na de launch - nam Radio 10 contact met ons op. Net als vele anderen waren zij via social media terecht gekomen bij het Zandlaken. Gerard Ekdom van het ochtendprogramma 'Ekdom in de Morgen' wilde wel eens wat meer weten over dit bijzonder laken. En zo legde Zandlaken-oprichter Max on-air het één en ander uit.

Zandlaken blog

12 april 2020

Hè hè, eindelijk is het zo ver. We hebben de koude winter weer overleefd. Het koude miezerige weer maakt plaats voor een helder blauwe lucht, de vogeltjes fluiten net iets harder en in onze vrije tijd gaan we weer lekker naar de camping, het strand of even lekker picknicken.

6 maart 2020

In augustus vorig jaar zaten wij rond de tafel: hoe is het Zandlaken te verbeteren?! Het laken moest op alle facetten beter: beter materiaal, een algemeen betere werking, en überhaupt een totaal ‘eigen’ product worden. Hierna, ongeveer in augustus 2019 zijn de eerste voorbereidingen voor het nieuwe Zandlaken van start gegaan.

21 februari 2020

We kennen natuurlijk allemaal het Zandlaken waarmee we in 2019 naar de camping, het strand, of misschien lekker mee naar het Vondelpark gingen. Maar… het nieuwe verbeterde Zandlaken is op komst, en wat is er nu eigenlijk allemaal verbeterd en aangevuld?

Extra, veelgestelde vragen

Hoe kan ik contact met jullie opnemen?

Je kunt op de volgende manieren contact met ons opnemen:

E-mail:

Je kunt een e-mail sturen naar contact@zandlaken.nl of een bericht sturen via ons contactformulier. We zullen proberen altijd binnen 24 uur te reageren. Vergeet hierbij niet je bestelnummer te vermelden als het gaat om een vraag over je bestelling!

Facebook en Instagram:

Aangezien een zeer groot deel van onze klanten bij ons terecht komen via Facebook en Instagram, staat contact via deze twee kanalen bij ons hoog in het vaandel. We reageren doorgaans ook wat sneller op vragen via Facebook of Instagram.

Telefoon:

Neem je liever contact met ons op via spraak in plaats van tekst? Dan kun je ons ook via de telefoon bereiken.

Wij zijn normaal gesproken maandag t/m vrijdag van 11.00-18.00, en zaterdag van 12.00-17.00, bereikbaar.

Ons telefoonnummer:

Nederland: 085 1300968

België: +31 85 1300968

Hoe kan ik betalen?

Je kunt jouw bestelling op meerdere manieren betalen. Hieronder vind je de 5 betaalmethodes die we momenteel accepteren.

 1. iDEAL
 2. Creditcard (Mastercard/VISA/AMEX)
 3. PayPal
 4. Bancontact
 5. Klarna (achteraf betalen) (14 dagen in Nederland, 21 dagen in België)

Helaas is het momenteel niet mogelijk om op een andere manier te betalen.

Wat zijn de verzendkosten?

Die nemen wij altijd op ons. Maakt niet uit voor welk bedrag je bestelt. Verzending is bij ons dus altijd gratis!

Wat is de levertijd van mijn bestelling?

Wij doen er samen met onze fulfilmentdienst alles aan om je bestelling zo snel mogelijk bij je te bezorgen. Bestellingen leveren wij 99% van de tijd binnen een dag:

Maandag-vrijdag voor 23.45 besteld, morgen in huis.

Bestel je in het weekend? Dan ontvang je jouw bestelling dinsdag.

Check hier alles over onze levertijden.

Ik ben niet tevreden met mijn Zandlaken(s). Kan ik deze retourneren?

Ten eerste: jammer om te horen... Ten tweede: ja, dat kan!

Meld het ons graag even van tevoren als je een retourzending doet - binnen 14 dagen na ontvangst dus. Hier vind je alle informatie als je jouw bestelling wilt retourneren: Verzenden en retourneren-pagina.

#OHZOSOCIAAL

Wij zijn hartstikke sociaal. Dus zijn wij ook te vinden op Instagram. Volg en like je ons?

Altijd gratis verzending

Maandag-vrijdag voor 23:45 besteld, morgen gratis in huis.

14 dagen bedenktijd

Niet tevreden? Retourneren kan gratis.

24/7 klantenservice

Wij zijn 24/7 bereikbaar via e-mail, Facebook, Instagram en telefoon.

100% veilig betalen

Met iDEAL, PayPal, creditcard, Bancontact of Klarna (achteraf betalen).